Sociale media zijn een belangrijk onderdeel geworden van ons dagelijks leven. Niet verwonderlijk dat marketeers en bedrijven sociale media gebruiken om in contact te komen met hun doelgroep. Je kunt bestaande en potentiële klanten gemakkelijk bereiken en sociale media gebruiken als een snelle, goedkope en zeer effectieve manier om je bedrijf te laten groeien. Maar social media is zoveel meer dan alleen groeien. Het kan ook je naamsbekendheid vergroten, je marketingtrechter beïnvloeden, merkautoriteit en -reputatie helpen opbouwen, volgers opbouwen, traffic genereren, concurrentie onderzoek, ideale klanten benaderen, helpen bij marketing outreach, productontwikkeling informeren, klantenservice bieden, content viraal laten gaan en nog veel meer. We bespreken 9 uiteenlopende redenen waarom sociale media belangrijk zijn voor een bedrijf.
1. Groeien
Wat is het nut van sociale media? Heb je daar over nagedacht? Zo niet, dan is dat stap één. De antwoorden hebben ongetwijfeld te maken met groei. Groei is een breed begrip, want je kun dan inzetten op een groeiend publiek, extra verkeer en een bijdragen leveren aan zakelijke doelen. Vaak zijn social media strategieën meer tactisch en minder strategisch, wat leidt tot een benadering die los staat van doelen en resultaten op langere termijn.
Of sociale media nu bedoeld zijn om bewustzijn te genereren, betrokkenheid te bevorderen of specifieke conversiedoelen te behalen, al deze KPI’s (kritieke prestatie indicatoren) zijn meetbaar en zijn (doorgaans) gebaseerd zijn op groeidoelstellingen.
Groeien met sociale media klinkt altijd als een goed idee. Focussen op wat we laten groeien, hoe we het meten en waarom we het doen, zijn de belangrijkste aspecten waar we rekening mee moeten houden bij het vormgeven van een strategie of plan waarbij groei centraal staat.
2. Genereren van verkeer
Ervan uitgaande dat een van onze doelen is om verkeer te genereren, zijn sociale media uitermate geschikt om dit te bewerkstelligen. Ja, er zit vaak waarde in impressies en betrokkenheid die plaatsvinden binnen een social media platform, maar op een gegeven moment willen we echter dat ze doorklikken naar de website en ermee aan de slag gaan.
Er zijn veel manieren om verkeer naar content te genereren. Daarbij kun je je met content focussen op bezoekers die zich bevinden in een specifiek deel van de klantreis. Je kunt je met content bijvoorbeeld focussen op nieuw klanten, bestaande klanten of terugkerende klanten. Deze groepen dorlopen niet dezelfde klantenreis en vragen om een andere benadering.
Net als andere op content gebaseerde tactieken en kanalen, kunnen we door gebruik te maken van sociale media, de betrokkenheid en het websiteverkeer vergroten. En nog belangijker: onze doelgroepen aanspreken op manieren die hen waarde bieden en hen dichter bij conversie en onze doelen brengen.
3. Klantenservice
Naast marketingdoelstellingen stellen sociale media ons in staat om met onze klanten en doelgroepen te communiceren op manieren die we niet zo snel zien op andere kanalen. Natuurlijk kunnen we e-mails sturen naar degenen die zich hebben geabonneerd. Wanneer we echter de relatie willen bevorderen en open communicatie willen hebben met meer wederzijdse kansen, is sociale media het beste kanaal. Dit stimuleert ook een professionele benadering, want in veel gevallen kunnen ook andere bezoekers meekijken, bijvoorbeeld bij berichten en reviews die voor iedereen zichtbaar zijn.
Zelfs als we zelf niet nadenken over het gebruik van sociale kanalen voor klantenservice zal een klant het gebruiken om ons te bereiken voor een probleem. Laat je niet verrassen of wacht niet tot de klant je vindt, maar verleen ook via sociale media klantenservice.
4. Reputatiebeheer
Sociale media kanalen dienen ook als plek voor reviews en beoordelingen. Als je niet weet elke sociale kanalen je doelgroep gebruikt, loop je de kans mis op beoordelingen die je in je voordeel kunt gebruiken. Positieve beoordelingen zie je natuurlijk het liefst, maar je kunt ook negatieve beoordelingen krijgen. Hoewel dat niet altijd leuk is, kun je dat wel zien als een kans om je professionaliteit te etaleren, bijvoorbeeld door erop te reageren. Je laat aan andere bezoekers zien dat je professioneel omgaat met negatieve beoordelingen en dat je deze feedback meeneemt.
5. PR
Sociale media zijn ook perfect om bedrijfsnieuws en – berichten te verspreiden onder de doelgroep. LinkedIn wordt gebruikt voor de meer zakelijke communicatie, bijvoorbeeld voor het onder de aandacht brengen van persberichten. Maar je kunt sociale kanalen, zoals Facebook, ook gebruiken om meer positief of luchtig nieuws te communiceren aan klanten en belanghebbenden, bijvoorbeeld over hetgeen wat het bedrijf nog meer doet naast de hoofdzakelijke business, zoals sponsoring activiteiten.
Het verspreiden van positieve berichten en het verkrijgen van goodwill op sociale media krijgt vaak de meeste betrokkenheid van de doelgroep. Wat in de loop van de tijd de publieksgrootte vergroot en de zichtbaarheid in tijdlijnen op een positieve manier beïnvloedt.
6. Gevonden worden met je profiel, pagina en groep
Wanneer we aan sociale media denken, denken we vaak aan het versterken van content, advertenties en manieren om ons publiek te laten groeien. Daarnaast moeten we niet vergeten dat sociale media steeds vaker fungeren als zoekmachine. Denk maar eens aan de zoekbalk van Facebook. Degenen die op zoek zijn naar specifieke content, onderwerpen, gesprekken of iets anders, hebben het potentieel om je profiel, pagina of Facebookgroep te vinden. Je kunt op Facebook een groep aanmaken en deze groep heeft een soort forum functie waar mensen vragen kunnen stellen aan de groep en antwoorden kunnen krijgen. Een uitstekende manier voor klantenbinding en netwerken.
Zorg ervoor dat je up-to-date bent en maak gebruik van de mogelijkheid om de pagina informatie te geven over je bedrijf, zodat je ook daardoor ook steeds beter vindbaar wordt. Je kunt belangrijke berichten bovenaan de pagina vastzetten. Deze berichten zijn direct zichtbaar voor bezoekers en zijn belangrijk voor de eerste indruk.
Houd er rekening mee hoe “vindbaar” je bent op sociale media. Denk aan optimalisatie en neem dit op in je social media strategie. Er zijn verschillende onderdelen die de lokale zoekresultaten en autoriteit kunnen beïnvloeden, zoals recensies, openingstijden en locatie.
7. SEO
Er is veel informatie (en verkeerde informatie) over de impact van sociale media op SEO. Ongeacht de discussies over of sociale media invloed heeft op SEO, is iedereen binnen de digitale marketing het erover eens dat als je aan SEO doet, je ook aan sociale kanalen moet denken.
Het creëren van een verbinding tussen websites en sociale profielen is een must. Daarnaast is het belangrijk om feeds te maken om sociale content naar websites te brengen en om vanaf je website links te hebben naar sociale profielen.
Daarnaast moet je een plan opstellen om zoveel mogelijk content te creëren en minstens zoveel betrokkenheid te genereren als je concurrenten in de traditionele markt, zoekranglijsten en sociale media.
8. Marketingtrechter
Met sociale media kun je verschillende niveaus van de marketingtrechter beïnvloeden. De marketingtrechter geeft een overzicht van de route die klanten kunnen doorlopen bij een aankoop. Ook wel de verkooptrechter of sales funnel genoemd. Het is in feite een handig raamwerk om tijdens deze route contact te leggen met klanten en ze te beïnvloeden.
Net als bij een zoekwoordstrategie voor SEO, kun je een content strategie uitstippelen om je doelgroep aan te spreken, bijvoorbeeld op het punt waar ze zich bevinden in de klantreis. Het is belangrijk om content en manieren te hebben om bezoekers te betrekken die zich nog niet bewust zijn van of opnieuw worden geïntroduceerd bij je merk.
Als je eenmaal je publiek hebt weten te bereiken en consequent nuttige content levert, kun je bezoekers ertoe brengen om zich met je te verbinden en dieper in de trechter te gaan. Wees niet bang om trechters en retargeting op te nemen in je sociale media plan. Deze leiden uiteindelijk tot de “vraag” of de conversie.
9. Content ideeën van je doelgroep
Steeds meer merken zetten in op user generated content (UGC) of door gebruikers gegenereerde content. Dit is niets nieuws, maar wordt wel steeds meer geaccepteerd en daarmee interessanter voor marketeers.
Sommige merken, zoals HEMA, motiveren hun klanten om content te maken en het merk te taggen om uitgelicht te worden op hun pagina, bijvoorbeeld met een winactie. Ze voeren relevante marketingcampagnes uit die mensen aanmoedigen om hun inzendingen in te dienen. Ze maken zodoende dele uit van de campagnes, bijvoorbeeld door een social post te plaatsen met de hashtag #okHEMA.
Door gebruikers gegenereerde content is gratis en wordt als authentiek beschouwd. Het kan ervoor zorgen dat je merk betrouwbaarder lijkt en kan wonderen doen voor je imago, maar bovenal vergroot je het bereik en verkeer. Als je nog nooit hebt geëxperimenteerd met door gebruikers gegenereerde content voor je sociale media, wordt het tijd om je erin te verdiepen en te overwegen.
Conclusie
Ik hoop dat je na het doornemen van deze redenen beseft dat sociale media belangrijk zijn voor je bedrijf. Het maakt niet uit hoe groot of klein je bedrijf is. Sociale media moet je niet negeren en opnemen in je content strategie, want ze hebben – indien goed gebruikt – invloed op je online zichtbaarheid en algemene bedrijfsdoelen, zoals groei en conversiedoelstellingen, maar ook op je naamsbekendheid en reputatie.
Sociale media uitbesteden
Wilt u het beheer van uw sociale media accounts en pagina´s uitbesteden? Wij zetten voor u uw accounts en pagina´s op, optimaliseren deze, ontwikkelen en sociale media strategie, doen onderzoek naar de beste hastags, ontwikkelen ontwerpen gebaseerd op uw branding strategie en bedrijfsfilosofie, plannen de publicaties in, monitoring het effect en verbeteren de publicaties na analyse. Kijk op onze pagina met onze social media pakketten of neem direct contact met ons op via de contactpagina!
Deze blog is mogelijk gemaakt door Jeroen van Promoboer