Nieuwe gTLD domeinen zijn een goudmijn, grijp je kans!

new-gtld-release-processDe nieuwe gTLD domeinen die stap voor stap registreerbaar worden voor het grote publiek (“landrush” en “general availability” fase) zijn een ware goudmijn. Veel van de premium domeinnamen zijn vrij om geregistreerd te worden voor een prikkie van wat ze waard zijn. Vooral nu Google heeft aangegeven om deze domein (voorlopig) te waarderen volgens alle andere gTLD domeinen zoals .com, .net, .info, .org en .biz wordt de potentiële waarde van deze nieuwe gTLD´s pas echt duidelijk. Ik denk dat populaire namen de waarde van de .com variant kunnen overstijgen simpelweg omdat de namen korter zijn. De kosten van de pre-registration fees van de “landrush fase” beginnen al bij $9,90 (b.v. voor .club bij uniteddomains.com) en voor die prijs kun je echte pareltjes registreren. Na het lezen van dit artikel weet je precies hoe en waar je moet zoeken en supersnel top domeinnamen kunt checken op beschikbaarheid en registreren voor de goedkoopste prijs, hoe en waar je je vers geregistreerde domeinnaam te koop kunt zetten, hoe je een realistisch prijs bepaald voor je domeinnaam en hoe je potentiële kopers interesseert om je domeinnaam te kopen.

Ik zie het vrijgeven van deze nieuwe gTLD´s als een soort heropening van de internet domeinnamen zoals dat in de begindagen van het ontstaan van het internet het geval was. Als je in die tijd enkele premium .com´s op de kop had getikt dan zat je nu gebakken en hoef je in principe voor de rest van je leven niet meer te werken. Nu zullen de nieuwe gTLD´s niet zoveel waard worden als de .com´s maar je kan zeker wel leuke domeinnamen maken met de nieuwe extensies.

Waarom de nieuwe gTLD´s een succes gaan worden

Over het algemeen kan gesteld worden dat korte domeinnamen meer waard zijn dan langere domeinnamen. Wanneer je dus een .com hebt zoals fashionblog.com en je kunt nu fashion.blog registreren dan zal de kortere domeinnaam op opzichzelfstaand (dus zonder website erop) meer waard moeten zijn dan de .com. Uiteraard is men nog niet gewend aan de nieuwe domeinnamen maar ik denk dat men snel kan wennen aan het minder invoeren van tekens want wat voegt een .com extensie nu werkelijk toe behalve dat het aangeeft dat het om een commercieel domein gaat en er dus een bedrijf achter zit. Door te kiezen voor een nieuwe gTLD kun je jezelf bovendien onderscheiden van de concurrentie en laten zien dat je bovenop nieuwe veranderingen zit door voor een nieuwe gTLD domeinnaam te kiezen. Je valt in dat geval op. Heb je enkele extensie op het oog? Zet dan email alerts via Enom zodat je op de hoogte wordt gehouden wanneer de pre registrations, landrush en/of general availibility fase ingaan. Zet dan je wekker om meteen je ideale domeinnaam te registreren zodra de nieuwe fase ingaat (sunrise, landrush of general availibility). Houdt hierbij rekening met internationale tijdszones. De tijdzone die bij Enom vermeld staat is UTC (Universal Time) en dat is 2 uur eerder ten opzichte van onze GMT+1, zie ook worldtimebuddy.com.

Uiteindelijk valt of staat het succes van de nieuwe domeinnamen met:

 • De naam van de extensie zelf. Sommige extensies zullen niet gaan slagen simpelweg omdat er niet veel goede combinaties mee te maken zijn zoals naar mijn mening b.v. de extensie .build die weinig waarde heeft.
 • Het aantal domeinen dat wordt geregistreerd. Een hoge vraag leidt tot schaarste en een hogere prijs.
 • Het aantal domeinen dat daadwerkelijk ontwikkeld wordt en commercieel succesvol wordt benut. Deze domeinnamen bouwen waarde op en dit vergroot de naamsbekendheid en marktwaarde van deze extensie.
 • Algemene acceptatie van de domeinnaam extensies. Wanneer men went aan de nieuwe domein extensie en hier ook vertrouwen aan schenkt dan zal het doorklik percentage vanuit de zoekmachines (click through percentage) hoger zijn waardoor ze meer verkeer ontvangen.

Voordelen registreren nieuwe gTLD domeinnaam

 1. Veel premium domeinnamen zijn beschikbaar en nog geregistreerd.
 2. Veilig stellen en/of versterken van je brand name. Dit geld natuurlijk voor wanneer je in ons voorbeeld de fashionblog.com bezit en daarna fashion.blog gaat registreren.
 3. Veel domeinnamen worden nu voor een schijntje van de marktwaarde vrijgegeven. Sommige domeinnamen waarvan de uitgever heeft beslist dat deze als premium wordt aangemerkt worden voor een iets hogere premium prijs aangeboden zoals bijvoorbeeld barcelona.rentals nu voor $249,- wordt aangeboden in plaatst van de normale prijs $29,- bij  uniteddomains.com. In mijn ogen is dit nog steeds een koopje. Verhoudingsgewijs zijn er maar weinig domeinnamen door de uitgevers als premium aangemerkt. Zo kun je bijvoorbeeld om maar wat te noemen nottingham.rentals wat toch een inwonersaantal van 300.000 heeft voor de normale prijs van $29,- registreren. Oftewel die domeinnaam is gewoon vrij te registreren op dit moment.

Welke Nieuwe gTLD´s zijn het populairste?

Er zijn verschillende studies en die worden continue ge-update aangezien er steeds meer domein extensie vrij worden gegeven voor pre-registratie. Uit eigen onderzoek op verschillende fora en het bekijken van verschillende onderzoeken concludeer ik dat .app en .web veruit het meest populair gaan worden en deze zijn al voor te registreren. De general availibility fase van deze extensies zal pas in het 3e kwartaal van 2015. Je doet er verstandig aan om je favoriete domein in de pre-registratie fase proberen vast te leggen. Er is onderzocht via de domain health check van domainincite.com (premium data) welke nieuwe domein extensies momenteel het hoogst ranken in Alexa.com en voor de helft van de top 10 bleek dat de .guru extensie te zijn wat ook een bevestiging was van de populariteit van de .guru extensie die op dat momenteel op nummer 1 stond met 56.000 registraties. Dit was dus een momentopname en is ondertussen al veranderd aangezien er nieuwe succesvollere gTLD´s op de markt zijn gezet.

Volledige lijst met nieuwe gTLD domeinen

Het zijn er een hele hoop en er komen er steeds meer bij. Als je een zak geld met $185.000,- op tafel kunt leggen dan kun je je eigen gTLD domeinnaam op de markt zetten. Bekijk hier de status van alle aanvragen en welke er op “actief” staan en dus voor-geregistreerd kunnen worden.

Snel in bulk gTLD domeinnaam extensies checken.

Bij bijna alle registers is het alleen mogelijk om 1 voor 1 de domeinnaam extensies te checken. Dit werkt wel maar om effectief te kunnen checken op beschikbaarheid hebben we bulk availibility en register tools nodig. Momenteel kun je bij Godaddy alleen de domein extensies die in de “general availibility” fase zitten bulk checken. Dit gaat met maximaal 500 tegelijk en werkt erg fijn. Je kunt namelijk meerdere zoekwoorden gescheiden met een spatie in het zoekveld invullen en dus zo hele keyword lijsten vanuit je zoekwoorden onderzoek (gebruik export functie in Google Adwords Keywords Planner) hier dumpen. Je kunt daarna aangeven welke extensies je wilt checken voor die zoekwoorden tot een maximum van 500 outputs. Momenteel (18-05-2014) kun je dan de volgende nieuwe gTLD´s checken die je kunt registreren voor prijzen vanaf zo´n $10,- per jaar:

 • .club
 • .company
 • .graphics
 • .equipment
 • .menu
 • .glass
 • .build
 • .buzz

Om domeinnamen te checken die werken met de pregistration fees van de “landrush fase ” kun je gebruik maken van de bulk availibility en register tool van  Instra.com. Je zult dan in excel de extensie van je keuze in de 22 kolom naast je keyword moeten zetten en in de 3e kolom de formule =A1&B1 en dan op enter drukken. Je kunt dan je hele woordenlijst in kolom 1 plakken en de formule en extensie naar beneden slepen zodat in de 3e kolom je keyword met extensie aan elkaar wordt weergegeven. Die kun je dan copy/pasten in de Instra.com tool en dat kan in ieder geval met 100 tegelijk en waarschijnlijk meer. Bij uniteddomains.com kun je je zoekwoord opgeven en dan wordt de beschikbaarheid voor alle extensies geckecked en kun je eenvoudig aangeven welke je wilt registreren en in bulk afrekenen.

Nieuwe gTLD domeinnamen verkopen

Er zijn verschillende plekken waar je je nieuw geregistreerde domeinnamen kunt verkopen. Wil je de beste prijs voor je domeinnaam dan heb je geduld nodig en kun je die het beste te koop zetten op Sedo.com of Godaddy / Afternic Auctions. Er worden al wat succesverhalen gemeld van nieuwe gTLD domeinen die verkocht worden voor meer dan $10.000,-.

Je domein verkopen voor een goed prijs gaat je waarschijnlijk het beste lukken bij Sedo.com, zie ook de volgende webinar (18 minuten). Wil je je domein snel verkopen dan kun je het beste gebruik maken van een veiling systeem. Wil je dit niet, zet dan op zijn minst een schappelijke “buy now” prijs bij je domeinnaam. Je zult dan eerder reacties krijgen dan wanneer je een “doe een bod” vermelding hebt. Voor de overdracht van de domeinnaam maak je gebruik van een tussenpersoon die de overdracht voor je op een veilige manier afhandeld. Hiervoor gebruikt men over het algemeen Escrow voor. In de meeste gevallen zul je het niet nodig hebben maar voor echt grote verkopen kun je gebruik maken van een domein verkoop contract.

Domeinnaam Kopers Zoeken

De kunst is om zo snel mogelijk weer van je domeinen af te komen zodat je weer nieuwe domeinen kunt kopen maar aangezien er nu dus erg veel domeinen voor het oprapen liggen zijn de domeinen niet schaars en zul je een wat langere adem moeten hebben tenzij je natuurlijk en echte topper scoort die je snel kwijt kan maar ook daarvoor geld dat als je even wacht tot het aanbod weer wat schaarser wordt de prijs snel zal stijgen.

Hier enkele voor de hand liggende manieren om kopers te vinden voor je domeinnamen:

 • Mail domeinnaam eigenaren met soortgelijke domeinnamen. Deze mensen hebben al geïnvesteerd in een soortgelijke domeinnaam en zullen wellicht geïnteresseerd zijn om hun positie op de markt te verstevigen. Je kunt hiervoor zfbot.com en op zoek gaan naar soortgelijke domeinnamen. Vindt je een soortgelijke domeinnaam waarmee een bedrijf geld verdient en is jouw domeinnaam beter, dan heb je kans dat ze je domeinnaam zullen kopen voor een leuk bedrag. Een andere tool die je kan gebruiken en waarmee het nog wat makkelijk is om potentiele kopers te vinden en benaderen is Estibot.com.
 • Post je domeinnamen op verschillende fora. Voor Nederlandse domeinnamen kun je dit doen op Domeinforum.nl, Webhostingtalk.nl Sitedeals.nl, Intall.nl en TBForum. Voor internationale en voornamelijk Engelstalige domeinnamen kun je terecht bij Sedo.com, Godaddy Auction, Flippa.com, Ebay.com, digitalpoint.com, DNForum.com, Namepros.comAfternic Auctions, Bido.com, Cax.com, DNJournal.com, v7n.com, Acorndomains.co.uk
 • Om snel van een hoop domeinnamen af te kunnen komen zou je een domain broker kunnen benaderen of ze allemaal te koop zetten in een auction waarbij je zelf een minimum “buy now” prijs kunt instellen zodat je ze weg doet voor een prijs waar je mee kunt leven.

Wat kun je voor je zojuist geregistreerde domeinnaam vragen?

Enkele voorbeelden van prijzen die nu al worden gevraagd voor enkele .guru domeinnamen:

 • 3dprinting.guru 7,499 USD
 • idesigner.guru 5,000 USD
 • inet.guru 7,000 USD
 • webdev.guru 10,000 USD
 • btb.guru 2,500 EUR
 • phopho.guru 2,500 USD
 • fusball.guru 500 EUR
 • idesign.guru 5,000 USD
 • newphoto.guru 5,000 USD
 • dailyfantasysports.guru 10,000 USD
 • reise.guru 6,275 EUR
 • stockmarket.guru 9,700 USD
 • money24.guru 9,999 EUR
 • coach24.guru 9,999 EUR
 • ifoto.guru 9,999 EUR
 • whatsapp.guru 10,000 EUR
 • kreuzfahrt.guru 6,250 EUR
 • snacks.guru 5,000 USD
 • metasploit.guru 499 GBP

Ik weet zeker dat iedereen van jullie wel betere domeinnamen kunnen verzinnen die nog steeds vrij zijn. Ik bedoel maar snack.guru voor $5.000??? Dat kan iedere noob stukken beter.

Ter vergelijking deze guru .com domeinnamen werden in het verleden voor premium prijzen verkocht op Sedo.com:

 • FitnessGuru.com $45,000
 • DataGuru.com $28,000
 • HealthGuru.com $10,100
 • LoveGuru.com $6,560

Bron: dnsaleprice

Een eenvoudige en realistische verkoopprijs kun je achterhalen als je geluk hebt via de historische verkoopprijzen van domeinen die Namebio.com en DNJournal.com vrijgeven.

De waarde van de gTLD domeinnaam extensie wordt mede bepaald door:

 • Aantal geregistreerde domeinnamen van de betreffende gTLD
 • Aantal exacte zoekopdrachten voor de zoekwoord combinatie(s) die te maken zijn met de domeinnaam
 • De verwachte kosten per klik voor online adverteren voor het exact match zoekwoord en in mindere mate de mogelijke zoekwoord combinatie (zie Google Adwords Keyword Planner voor cpc data)
 • Aantal geregistreerde .com domeinen dat het gTLD zoekwoord aan het eind van de domeinnaam bevatten. Bijvoorbeeld iPhoneShop.com vergeleken met iPhone.Shop
 • Aantal voor registraties volgens UnitedDomains.com

Daarnaast speelt de algehele markt trend een rol bij de gemiddelde prijs die wordt betaald voor een domeinnaam.

Uit de analyses van idnx.com valt af te leiden dat de prijsontwikkelingen van domeinnamen de trend volgt van de Nasdaq, de waarde van Google´s aandelen en de totale waarde van de inkomens uit online marketing in de US.

Internet Domain Name Index IDNX

dot-com-remains-most-important

new-tld-succes-possibility

Welke gTLD Domeinextensies zijn nu vrij om te registreren en welke binnenkort?

De meeste extensies zijn gericht op de Engelse taal en dus zullen de meest waardevolle domeinen ook op die taal gebaseerd zijn aangezien hier dan de meest waardevolle zoekwoord combinaties mee zijn te maken. Uiteraard zijn veel woorden zoals shop ook gebruikelijk bij Nederlandse domeinnamen en zijn er genoeg mogelijkheden om echte toppers te score.

Te registreren via normale reg fee (gebruik Godaddy Bulk check tool): Beschikbaar voor pre-registration fee en meteen te gebruiken: Beschikbaar voor pre-registration fee en binnen de komende weken te gebruiken: Binnen 3 tot 12 maanden komen onder andere deze interessante extensies vrij om te registreren:
.club
.company
.graphics
.equipment
.menu
.glass
.build
.buzz
.guru
.club
.photography
.email
.link
.today
.tips
.company
.center
.technology
.solutions
.directory
.sexy
.land
.clothing
.agency
.academy
.berlin
.bargains
.bike
.boutique
.build
.builders
.buzz
.cab
.cheap
.camera
.camp
.careers
.codes
.coffee
.computer
.construction
.contractors
.cool
.diamonds
.domains
.education
.enterprises
.equipment
.estate
.expert
.farm
.florist
.gallery
.glass
.gift
.graphics
.guitars
.holdings
.holiday
.house
.institute
.international
.kitchen
.kiwi
.lighting
.limo
.management
.marketing
.menu
.onl
.photo
.photos
.pics
.plumbing
.qpon
.recipes
.repair
.rich
.shoes
.singles
.solar
.support
.systems
.tattoo
.uno
.training
.ventures
.viajes
.voyage
.watch
.works
.zone
.foundation
.dance
.democrat
.exposed
.rocks
.london
.ninja
.rentals
.reviews
.wiki
.webcam
.actor
.bar
.bid
.blackfriday
.cards
.catering
.capital
.christmas
.cleaning
.community
.condos
.consulting
.cruises
.dating
.engineering
.events
.exchange
.fish
.flights
.futbol
.gripe
.hiphop
.industries
.ink
.luxury
.maison
.moda
.nagoya
.partners
.parts
.productions
.properties
.pub
.report
.republican
.rest
.services
.social
.supplies
.supply
.trade
.tienda
.tokyo
.tools
.vacations
.villas
.vision
.voting
.xyz
.web
.shop
.site
.nyc
.hotel
.music
.film
.eco
.sport
.online
.blog
.app
.love
.vip
.one
.accountant
.adult
.africa
.amsterdam
.arab
.archi
.associates
.radio
.bayern
.bcn
.bio
.book
.boston
.brussels
.budapest
.business
.buy
.bzh
.cafe
.car
.casa
.chat
.city
.cloud
.cymru
.deal
.design
.digital
.earth
.energy
.eus
.family
.free
.gay
.gent
.green
.hamburg
.hiv
.horse
.immo
.investments
.irish
.kids
.koeln
.lat
.latino
.law
.lease
.live
.date
.download
.faith
.loan
.lol
.luxe
.madrid
.market
.med
.media
.melbourne
.men
.miami
.mls
.mobile
.money
.moscow
.news
.ngo
.okinawa
.osaka
.paris
.party
.pets
.phone
.pictures
.pizza
.play
.poker
.porn
.quebec
.review
.rip
.rugby
.ryukyu
.sale
.science
.scot
.secure
.sex
.shopping
.ski
.stockholm
.store
.sucks
.surf
.sydney
.taxi
.team
.tour
.vegas
.video
.vin
.vlaanderen
.wales
.website
.wien
.win
.wine
.yokohama

 

gTLD Lanceer data overizcht

Hieronder voor de duidelijkheid nog even een gTLD lanceer datum kalender die je aan je eigen Google kalender kunt toevoegen. Bij elke lancering kun je een email reminder met notities instellen. Zo mis je nooit meer een lancering en sta je altijd paraat!

Je kunt nu je slag slaan want nu is de tijd om toe te slaan. Alle domeinen die ik wou registreren en opzij had gelegd zijn nu al geregistreerd. Wacht je dus te lang dan ben je te laat en heb je je kans gemist. Let erop dat je bij het registreren van domeinnamen geen geregistreerd merknamen registreert aangezien het bedrijf achter het merknaam je hiervoor kan aanklagen. In de praktijk zal dat niet snel gebeurd tenzij je schade brengt aan het bedrijf en ze actie ondernemen uiteraard. Maar het is beter om geen risico te lopen. Vergeet je niet in te schrijven op onze nieuwsbrief om meer waardevolle tips in je inbox te ontvangen. Heeft u hulp nodig bij het vinden, registreren of verkopen van een goede domeinnaam? U kunt onze expertise inschakelen wanneer gewenst en zo veel tijd en geld besparen. Wij zullen dan op uurtarief basis zoekwoordenonderzoek doen voor uw gewenste niche en een complete lijst met vrij te registreren domeinnamen aandragen. Veel succes met deze gold rush!